|
Post by dokizoli on Apr 15, 2011 15:53:44 GMT 2
Bence ipotályos testvérnek mondom első sorban, hogy megfejtettem az Osprey-féle könyvben a "cotta" jelentését. (ruházatoknál) A sok online szótár közül egy felismerte. Cotta = karing. Mi az a karing? karing (lat. superpelliceum, rochettum): fehér liturgikus ruha. - A 10. sz. végén alakult ki az albából, melynél rövidebb. Az É-i orsz-okban a prémes ruhák fölött viselték (ezért superpelliceum) a zsolozsmán, a 13. sz-tól egyéb lit. cselekményeken is. A 17. sz. óta csipkével díszítik. - A hatályos jog szerint a klerikusok a reverenda fölött viselik a szentmisén kívüli szert-okon (szentségkiszolgáltatás, zsolozsma). Eredetileg vászonból, napjainkban finomabb szövetből is készül, szabása változatos, de elég bőnek kell lennie ahhoz, hogy télikabátra is fölvehető legyen (pl. temetés, hideg tp.). A diákonusok és papok stólát és palástot is vehetnek rá. A ministránsok hagyományos ruhája is ~ szoknyával. (Magyar Katolikus Lexikon) Az alba pedig bokáig érő, bő ráncokban eső, fehér, cingulummal megkötött, szűk ujjú liturgikus ruha. A lit. végzéséhez szükséges lelki tisztaság szimbóluma. Egy szó mint száz, térd alá kellene érnie. Szerintem. És lefele bővül. (ez látszik a 37. oldalon, a C rajzon a harcos testvéren, a lánc és az aketon alatt. Csak az ott bokáig ér. Én félnék, hogy orraesek miatta. Legyen térd alá ér. És ez is is érdekeseket: www.fiefetchevalerie.com/fief/?brother-callixte-knight-of-the-jean-saint-of-the-hospital-of-jerusalem-order-xii-xiiith-century
|
|
bence
Fórumtanonc
|
Post by bence on Apr 15, 2011 23:44:33 GMT 2
Ez ügyes volt . Ha jól értem ez egy amolyan páncél -tunika alá vett ruha (ingszerűség) volt. Mondjuk ha nem volt felhasítva középen akkor páncélban elég vészes viselni főleg harc közben ,mondjuk én nem attól félnék , hogy rálépek hanem inkább az zavarna hogy akadályoz a mozgásban.(lehet nagyra csinálni de akkor meg szerintem hatalmas). Az én felső tunikám az lábszáram közepéig ér és abszolult nem akadályoz harc közben. Megvalósításnak olyasmit tudok elképzelni mint a Maciejowski bibliában Dávid királyon volt ( www.medievaltymes.com/courtyard/images/maciejowski/leaf35/otm35ra.gif ) de az nem nagyon ér bokáig. Lényegében 1 nagy ing. Ami az Osprey -ben van kép azon azt furcsálom, hogy az a harcol lovas (ott van rajta a sarkantyú) és közben ilyen bokáig érő Cotta van rajta ez , hogy nem zavarta a lóra való felüléskor/lovagláskor. (azt meg nem gondolom hogy csak felhúzta mer az olyan gay ) Amit linkeltél viszont ír érdekeseket pl : "the brother’s dress must be modest. From now on, he is forbidden to wear brightly coloured clothes, furs or fustians." ( ez egy nagy könnyítés , nincs csicsa ) Ír még 1-2 érdekes dolgot is arról, hogy mit szabadott és mit nem 1-2 dologra oda lehet majd figyelni akár fellépéseken is pl: "They must remain together under all circumstances, even when they arrive at their destination" (sosem mentek sehova se egyedül ) Mondjuk a harcos felszereléseinek semmi érdekeset nem ír (vagy olyat amit nem tudtunk) talán annyit csak hogy kés vagy tőr nem volt mindig náluk. Szép talált! Bence
|
|
|
Post by dokizoli on Apr 17, 2011 21:26:10 GMT 2
Igen, ez a bokáig érés jogos. De ahogy írtam is a karing-ra (cotta) az rövidebb, mint az, aminek bokáig kellene érnie (alba). A lényeg szerintem a szolgáló testvéreknél a liturgikus ruha. Magyarul, hogy fehér, a misézéshez valami hasonlót használnak. A hossza az gondolom alakítható volt a harchoz.
Szóval én úgy gondolom, hogy ennek a darabnak nem natúr, hanem kimondottan fehérnek kellene lennie, a tisztaság jelképe miatt.
Osprey is, és a link is beszélnek turbánról, hogy bizonyos esetekben megengedett volt a használata a forró éghajlaton. Én nagyon szívesen csinálnék egyszer ilyet magamnak.
Kicsit más:
Épp most nézem a Jákob gázlójáról szóló NatGeo filmet angolul. Érdekes dolgokat mondan ak benne, és az illusztrációk is szépek. (láttam benne tököt!!! ;D ) Ha esetleg valaki még nem látta, kölcsön tudom adni.
|
|
Presbiter
Administrator
A Szegedi Rendház Vezetője
|
Post by Presbiter on Apr 22, 2011 13:37:44 GMT 2
Üdv! A karing kérdéshez: konyv.devocionalia.eu/index.php?cPath=58 itt lehet látni a ma használtakat és az is látszik, hogy mekkora a különbség az alba és karing között. Amúgy szerintem a ebben az esetben a karing nem sokban különbözik a Bence által is említett alsóingtől. Nyilván max. térdig érhetett.
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on Apr 22, 2011 13:48:51 GMT 2
|
|
|
Post by dokizoli on Apr 24, 2011 9:38:44 GMT 2
Tehát akkor egy hosszabb tunika, ami eléri a térdet, de nem ér le a bokádig...
Bencével beszéltünk róla, hogy a bokáig érõben a harc kimondottan nehezített, félõ, hogy elakad a lába a harcosnak. Már csak az a kérdés, hogy milyen anyagból legyen.
Szerintem fehérbõl kellene, nem pedig natúr vászonból, mivel ez a ruhadarab elsõsorban templomi "kellék" volt. Az más kérdés, hogy az ispotályoson felül ott van a fekete csuha.
A Mennyiei királyságban (tudom, hogy film, és nem hivatalos forrás) amikor Gotfired lovaggá üti Baliánt, és az ispotályos testvér vezeti a ceremóniát, a fekete csuha fölé vett egy fehér... hát most nem emlékszem, hogy csak egy stóla volt-e vagy valami miseruha szerû, de nagyon jól ézett ki. Szertartás vezetéshez szerintem valami ilyesmi lehetett a viselet.
Gyógyításhoz egy "henteskötényt" szerenék varrni magamnak. Bár eddig még egyetlen helyen sem láttam hogy orvoslás közben bárki is viselt volna valamilyen köpenyt... Egyedül az Assassin's Creedben... Bezzeg a Maciejowski bibliában a szakácson van kötény...
|
|
Sedna
Fórumtanonc
|
Post by Sedna on Apr 24, 2011 13:24:58 GMT 2
Nekem lábas problémám van. Milyen cipő kell? Egy mintátlan-dísztelen, fekete vagy natúr színű úgynevezett balerinacipő (Lásd: shopping.hu/assets/files/klasszikus.gif jobb szélsőhöz hasonló) megfelel-e? Vagy ha az nem akkor milyet keressek a turikban?
|
|
|
Post by dokizoli on May 4, 2011 22:04:10 GMT 2
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on May 7, 2011 2:57:43 GMT 2
Szia Sedna! A Mare Temporisnal az úgynevezett bársonycipőt használják, 2800-3500 ft között lehet beszerezni pl. a www.neptanckellek.hu/neptanc.html címen lévő Néptáncboltban is.
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on May 7, 2011 3:00:52 GMT 2
Zoli!
Jól megtaláltad a képeket a Bibliából! Én is erre a típusra gondoltam, mint szövettáska, még egy lelet is van róla. Amúgy az ilyen figurás minták annyira nem voltak kedveltek, inkább a geometriai vagy a növényornamentikás minták és a síma egyszínű anyagra találni példákat.
|
|
Sedna
Fórumtanonc
|
Post by Sedna on May 9, 2011 15:17:20 GMT 2
Kedves Presbi!
Tehát, hogy jól értem-e: Ha veszek egy ilyen topánkát, akkor az meg fog felelni a Hidire és az esetleges késõbbi megmozdulásokra, mint nõi cipõ?
(Az apródi (fiú) szerelésemhez már van akár két csizmám is, szóval az itt most nem kérdés.)
Üdv: Sedna
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on May 10, 2011 14:41:30 GMT 2
Szia szerintem a földig érő ruhához a fekete egyszerű bársonycipő teljesen oké, alakban is stimmel a korhoz, egyedül a kapocs ami nem teljesen jó, de annyi belefér.
|
|
Sedna
Fórumtanonc
|
Post by Sedna on May 10, 2011 16:13:04 GMT 2
Szia! Tipikusan női kérdés így a végére: És ha szürke vagy bézs? Az is jó? Megvettem. Fekete. (De volt szürke és bézs is)
|
|
|
Post by dokizoli on May 30, 2011 17:01:38 GMT 2
Ismét itt egy kérdés cipő témában. Beszéltünk már erről többször is, hogy magasabb szárú cipőt az alacsonyabb rendűek, parasztok hordtak. A magam részéről, mint leendő ispotályos inkább bíznám a talpamat egy ilyenre, hogy el tudjak gyalogolni Jeruzsálemig. Maciejowskiban a legelső amit találtam az a 7. oldalon Mózes lábán, illetve a kezében van. (Leggingsnek írja...) www.medievaltymes.com/courtyard/images/maciejowski/leaf7/otm7vc.gifwww.medievaltymes.com/courtyard/images/maciejowski/leaf7/otm7vcdetail2.gifTaláltam ezenkívül egy oldalt, ami összefoglalja a régi cipőket, és azok készítését. Sajnos a leletekre való hivatkozásban nem túl bőbeszédű. www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/shoe/SHOEHOM1.HTMEzen belül, ami Mózes lábán is van: www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/shoe/SHOES/SHOE30.HTMKicsit vikingesebb megoldás (Hedeby-i lelet rekonstrukciója): nimpsu.deviantart.com/art/Viking-shoes-Hedeby-10th-c-63122080XIII. századi pakisztáni leletnek írja: www.alibaba.com/product-free/112328276/MEDIEVAL_Shoes_XIII_century/showimage.htmlValami hasonlóságok: s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_lfcbbfD0Y61qfg4oyo1_1280.jpg?AWSAccessKeyId=AKIAJ6IHWSU3BX3X7X3Q&Expires=1306852788&Signature=vw2I3%2F0Y1NVjf7Ybjas%2BmXSY8GE%3DSzeretnék kérni egy rábólintást. Megpróbálkoznék egy ilyesmi legyártásával, persze csak vizsgák után. Nem titkolt célom vikingként is hordani ezt a lábbelit. A botíjhoz találtam nemrég egy bőr tegezt a IX. századból, Hedeby-ből, és ezt szeretném egy alternatív karakternek megvalósítani. A tegez: www.cordez.de/amc_koecher.html(Nemrég találtak egy botíjat valahol Hollandia környékén, szintén a viking időből. Csomós tiszafa!!!! paleoplanet69529.yuku.com/topic/21736/Close--pics--1200-year-old-longbow--Netherlands-discussion--A replika: paleoplanet69529.yuku.com/topic/35010/Replica-of-Wassenaar-bow-800-950-AD-of-The-Netherlands
|
|