Agnus
Fórumlakó
Lumina Cornu
Agnus atya
|
Post by Agnus on Mar 31, 2008 17:35:27 GMT 2
Fentebb kifejtetem a gondolataimat az álítólag innen-onnan "átvett"rendszerrészek felvetésről. Nem tudok többet hozzáfűzni...
Minket már több alkalommal is ért az a vád, hogy meggazdagodni szeretnénk a táborainkból! Hát akinek van egy kis szervezői tapasztalata, az tudja, hogy mi pénzbe, időbe, fáradságba kerül valamit létrehozni egy nagyobb létszámú tábort, vagy rendezvényt, amiben általában nem sok a köszönet...(Esetleg, ha jól dolgoztál, akkor jól érzik magukat az emberek! Hisz ez az célod!) Annál több viszont a kiadás! Mi a kajára fordítjuk a beszedett díjjak 80%-át! a a többiből és néhány más kemyényen megdolgozott pénzből + próbáljuk kivitelezni a tábort és a játékot! Én már-már jókora tapsztalattal állíthatom (évi 3-4 nagyobb rendezvény), hogy ha valami kijön 0 szaldósra, akkor örülhetünk, mint majom a farkának! És ebben benne, van, hogy az összes konyán kívűli pénzét beleöli az ember!
|
|
Csubi
Fórumnemes
Tag - Szeged
B?bita
|
Post by Csubi on Mar 31, 2008 20:15:16 GMT 2
Agnus, Dama:Írjatok már légyszi egy színnel. Amit ki akartok emelni, azt megvastagíthatjátok, és akkor látjuk hogy az valamiért elkülönül a többitől. Ettől a sok színtől egyrészt káprázik a szemem, másrészt a lilát meg a kéket szimplán nem látom apropó: íjász... szép pontos j-vel tavaly... Agnus, mielőtt postolsz másold be Word-be és kiszűri a helyesírási hibák nagy részét. (ja, meg az elgépeléseket is) Rendszerhez:Nos, nekem az a véleményem, hogy 3 sebpont fölött már meglehetősen bonyolult számolgatásra van szükség, már egy kis csetepaté esetén is (6-8 ember), ahol egyszerre szurkálnak lándzsával, karddal, tőrrel... Lándzsaméret: én is utálom a lándzsákat de azért 150cm hossz az tényleg eléggé buta. Én megelégednék már azzal is, ha nem lehetne mellé más fegyvert fogni. 4 fontos íjjal 150 méterre lőni az kissé ... érdekes. Majd szombaton meglátjuk ezt az íjász dolgot. Láncosbuzogány nekem nem fog hiányozni Még a lándzsánál is lájvabb fegyver. 3-5 perc töltés nem kevés kicsit? Címerek szabályrendszerben dolog engem nem zavart különösebben. Ha jól értem, egy nehézvértes (combig érő hosszú ujjú láncing) lovagot 11-szer kell tőrrel megszúrni ahhoz, hogy megfeküdjön? A szúrások között kell valami szünetet tartani? Harcos miért nem hordhat nehézvértet? Északi nehézgyalogos pl. ? +harcrendszerhez: a harc célja szerintem ne az ellenfél pengével való megérintése legyen, hanem minél élvezetesebb, látványosabb küzdelem, a biztonságos keretek között maradva
|
|
Presbiter
Administrator
A Szegedi Rendház Vezetője
|
Post by Presbiter on Mar 31, 2008 23:15:26 GMT 2
Agnus: *no offense* Nem szeretném teljességében ismételni, vagy megmagyarázni amit írtam: nem állítottam, még csak nem is célozgattam arra, hogy ti innen-onnan feltüntetés nélkül "ollóztatok", (sõt ezt konkrétan Dama sem állította, csak vélelmezte a hasonlóságok miatt) ha vannak egyezések, azok nyilván véletlenek is lehetnek, de pl. a harcrendszerben az általunk látogatott rendezvények döntõ többsége teljesen másféle filozófiát követ, szóval ha megfeszülünk se találunk konkrét átvételeket. Sõt azt állítottam, hogy nálunk (és itt az egész Live közösséget értem) a szabályok kölcsönös átvételének lassan évtizedes hagyománya van, ebbõl a szempontból majd az összes játék bizonyos kísérlet volt arra, hogy legalább az adott sztorinak, rendezvénynek megfelelõ és jól mûködõ rendszert hozzon össze. Az Überlive, majd a Caelumi Játék pedig eredetileg azzal az igénnyel (és nem titkolt céllal) lépett fel, hogy egy általánosságban mûködõ (tehát sztori és helyszínfüggetlen) rendszert kísérletezzenek ki, ami az általad is említett túl sokféle érdek/igény miatt, és a persze a szervezõk közt idõközben megjelent feszültségek okán nem sikerült maradéktalanul. (Ezt az általános jelleget talán az asztali D20, vagy Fusion módszerrel tudnám illusztrálni, de ebben nem vagyok szakértõ.) A legtöbb szervezõ ezért aztán a szabálykönyvben nem mond köszönetet senkinek, de megteszi ezt személyesen, vagy fórumonés persze azzal is, hogy résztvesz a másik játékán, ahol õ maga a játék részeként mûködteti a tesztelni kívánt szisztémát. Aki külön kiemel egy rendszert amibõl õ sokat okult, merített az az õ dolga, különben pedig nyilván dícséretes. Ennél messzebb is mehetek, amint már írtam, nyilván a LARP nem magyar találmány, az alapszabályok sem, és még maga a szerepjáték sem, demagógia lenne elvárni, hogy mindezen elõdökrõl mindig megemlékezzünk. A Live szervezés pénzügyi oldaláról általad írtakkal a legtöbb szervezõ egyetért, nyilván a majd mindenki még mindig puszta lelkesedésbõl, és profit reménye nélkül szervez, ezért is írtam, hogy a pénzért-larpnak nincs idehaza hagyománya. Amúgy nem feltétlenül lenne baj, ha egy színvonalas játékon a rendezõk anyagilag nem buknának, hiszen a lelkesedésen kívül, ha pénz is rendelkezésre áll, akkor jó eséllyel komolyabb live is szervezhetõ. Egyszerûen kerülni kell, hogy teljesen elüzletiesedjen, és "iparág" legyen a LARP. Rólatok pedig kicsivel elõbb nyilatkoztam épp ebben a topicban, hogy a nyilvánvalóan kajára megy el a legtöbb pénz. Különben, ha maradna belõle nektek is, engem az se bántana, fõleg ha a játékosok (köztük a mieink) úgy érzik, hogy jól szórakoztak, és eleget kaptak a pénzükért. No, ezen tényleg kár tovább pörögni, foglalkozzunk inkább az érdemi kérdésekkel...
Presbiter
|
|
|
Post by < D > on Apr 1, 2008 8:31:13 GMT 2
Nos, igyekszem sorjába szedni az elhangzottakat és úgy reagálni rá.Sértődés ( ? ? ? ? ? ):A reklámozások és telefonbeszélgetés után én másra, többre (nagyobb volumenű változtatásokra) számítottam. Posztomból szerintem némi csalódottság érezhető ki (közelálló ismerőseim még látják is rajtam). Sértésről .... szóval ez a szó még a városba se tette be lábát. Engem ezzel így nem igazán lehet megsérteni, pontosabban talán nincs is mivel. Vannak nézeteim, azzal kapcsolatban, hogy milyen egy jó liveos szabályrendszer (mivel már készítettem - részt vettem a megalkotásában). Mindazonáltal én úgy érzem próbáltam objektív maradni, ezért is mertem leírni akkor (valamilyen módon), hogy "a HSZL nevében írok", mikor arra kértelek, hogy reagál az itt elhangzó kritikákra kérdésekre. Címerek a szabályrendszerben (ez mondjuk egy hatvanad rangú dolog):Itt elmondom a véleményemet, a továbbiakban nem foglalkozok ezzel! Őszinte leszek veled Agnus, sem jogom, sem tekintélyem nincs tanácsot adnom neked, de véleményem lehet. Első és legfontosabb dolog, hogy ez a ti szabályrendszeretek és úgy formáljátok, ahogy akarjátok. Nem egy liveos kiegészítő írást illusztráltam szerkesztettem írtam (20+), és minden alkalommal igyekeztem hangulatossá, érdekessé tenni azt. Úgy érzem többségében sikerült, és kivívta azok elismerését akik elolvasták, vagy megnézték (vagy valamilyen szinten foglalkoztak a dologgal)Ám én sosem hittem, vagy gondoltam arra, hogy a csapat ismerét akár egynél többször is bele kellene rakni egy szabályrendszerben. Félre ne érts nem azzal van bajom, hogy benne van! Nagyon szép és impozáns címert szerkesztettetek. Az bajom, hogy ez nem az ami, amiről szól. Amikor egy szabályrendszer összesen 15 oldal (a címoldalt most semmilyen módon nem számolom) és hétszer szerepel a címeretek. Tehát átlagban minden második oldalon, emellett minden oldalon szerepel még a fejlécben is. Ha összeadjuk hogy ez mennyi akkor az húszon kettő. Ha egy tízen öt – tízen hat oldalas dokumentumban 22-24 szer szerepel valami, az azért feltűnik. Ennyit akartam ezzel kapcsolatban. (Az írásaimat, ha szeretnéd megnézni őket, megtalálhatod a Holló Live hivatalos oldalán HISTÓRIÁK menüpont alatt. Kérlek, ha van időd, nézd meg és szerintem teljességgel világos lesz hogy miről beszélek, hogy milyen szemszögből közelítem meg a problémát.) Sakkozás:Visszatérve a várt dolgokhoz, és ezen a ponton kapcsolódok ahhoz amit Darken Rahl is írt. ÉP rendszeretek, sok fejtörést okozott nekem, még pedig azért mert nincs hátul szemem. Amit mondasz, hogy " könnyen gyorsan ki lehet okoskodni, hogy hány találat után esel el" - ezzel nem igazán értek egyet.Ha azt vesszük, hogy egy egyszerű harcos vagy, és még vérti is van rajtad, akkor már 10 pont fölött jár az életerő pontjaidnak a száma. Van 10 fegyverkategória, négy féle sebzéssel. Szóval elég sokféle variáció van arra, hogy hány találattól esel el, és éppen milyen fegyverrel találnak el. (ezt hiszem nem kel magyaráznom senkinek talán valahová 256 féle esett magasságába, lévén hogy több találat szükséges a halálodhoz) Egyet értek azzal, hogy bármiféle számolgatás, ami 4-5 fölé megy, már bonyolítja a játékot. Egy több ellenfeles küzdelemnél, csapatharcnál, már nincs időd gondolkodni ezen. Harcolsz, nem pedig fej-számolsz. Ez ügyben, másra, többre számítottam, mint ahogy a legelső bejegyzésemben írtam. Ezt a szót nem akartam ellened fordítani, egyszerűen úgy találtam, hogy vagy nem kellő nyomatékkal mondtam ezt az aggályomat, vagy kissé félvállról vetted.Tudom, hogy nem oldható meg minden probléma, és hogy ti mindenáron a "több épés" rendszer mellett szeretnétek maradni, de 10+ ponttal számolnia akkor is sok szerintem. Nem mondom, sokat változott a helyzet annak idején varázsló kasztúként, így is kétszer ennyi Ép-ém volt, mint most egy harcosnak. Tehát a változások az én véleményem szerint nagyon jó irányba indultak! A Lándzsások önuralma:Nem értek egyet azzal az állásponttal, hogy csak azért, ha mondhatom így lehetetlenedik el egy fegyver mert túl veszélyes. Akkor kerek perec mondjátok meg, hogy a láncos buzogány, az összes hajító és dobófegyver mellé a lándzsák, és alabárd félék is tiltó listára kerülnek. Ez lenne szerintem korrekt.Az, hogy " lándzsa" néven, egy rövid vagy nevezzük akár hajító dárda méretű fegyvert beraktok az szerintem nem állja meg a helyét. Annak idején a rómaiak által használt pilum (egy hosszú hegyű hajító fegyver) rendelkezett körülbelül ezzel a mérettel. Amire ki akarok lyukadni, az-az, hogy egy 150 cm-es fegyvert egészen egyszerűen nem lehet (biztonsági)lándzsának nevezni. A lándzsák, a történelem során azért készültek, hogy egy jól kezelhető távolságból elérjék az ellenséget, távoltartás őket vagy, hogy a harcos felvegye a versenyt nagyobb dolgok ellen (ló). Ha minden más fegyver, a korabeli mérethez hű, a az összes fegyvert lehet úgy használni ahogy azt használták, akkor ezzel mi a helyet? Ezt miért nem? Nektek van lándzsátok? (részt vettem már olyan liveon/hadijátékon ahol dobódárdák tucatjai záporoztak ránk, vagy éppen mi dobtuk az ellenségre, betartva a biztonsági előírásokat, azt hiszem szerénytelenség nélkül kijelenthetem hogy kiváló liveos pilumokat csináltunk és senkinek nem esett baja)Íjjak:Be kell valljam, hogy először mikor, tegnap késő este elolvastam, a hosszú narancssárga posztokat, akkor elmosolyodtam. Talán te is ezt tetted volna, hogyha neked írják ezt egy felvetésed, ellenvéleményed kapcsán: "Egy 5 fontos professzionális gyermek íj 150 méterre visz! De gondolom, hogy ezzel te magad is tisztában vagy!" Nem Agnus, nem vagyok tisztában, mert nem vagyok tapasztalt ennek a fegyvernek a forgatásában (közülünk azok akik tapasztaltak még nem fejtették ki itt a véleményüket, talán majd szombaton). Az volt az első gondolatom, hogy "miről beszélünk??". Tényleg professzionális gyerek íjjakról? Őszintén szólva, én nem gazán szeretnék meglátni egy liveon sem, professzionális, de még csak "nem professzionális" tehát egyszerű gyári íjakat sem. Miért? Mert nem ez a mérvadó. Ez az adat egészen egyszerűen itt most, nem jelent semmit, vagy nem igazán szabad hogy jelentsen. Az, hogy íjkészítő mester, mit tudnak kihozni az anyagból, professzionális szinten .... hát az engem de szerintem a liveos közönséget sem túlzottan érdekli. Elhozhatjátok, megmutathatjátok, én is kíváncsi vagyok rá, de mérföld ezrekre van ez a hajlított fűzfa vesszejétől. Dobó fegyveretek nincs is ? Úgy látom. (akkor légyszi javítsátok a táblázatot a szabályrendszer végén, mert ott a bárdnál és a paplovagnál fel van tüntetve). Fegyverek ellenünk fordítva:Szerintem butaság vagy nem helyénvaló az a hozzáállás, hogy azért nem baj ja bizonyos fegyverek nem teljesen korrektek, mert én nem használom őket. Ez magán véleménynek oké, de ennél objektívebb nézőpontban már elég furán hangzik. Attól mert én nem használom, azon fegyvereket amikkel probléma van, még elvárom, hogy „normális formában” legyenek jelen. Az élet olyan, hogy óhatatlanul is szembetalálod magad nem szeretem dolgokkal. Elvárható szolidalításról beszélek, ki tudja lehet, legközelebb valahol máshol, én kerülök ilyen leküzdhetetlen hátrányba, hogy a lándzsám nem lehet 180-200 cm hanem csak 150 cm.. Remélem, hogy nem futottam most tiszteletkört (írtad hogy nem szereted), mindazonáltal tudd, hogy az előző posztomban sem futottam - nem annak szántam. Még ha erősebb élesebb hangvételnek érezhető is volt a poszt a végére írt dolgokkal szerettem volna egyértelműsíteni, hogy mi a szándékom ezzel az egésszel. Itt nincs szó haragról, vagy sértésekről. Arról van szó, hogy végre kikerült egy szabályrendszer, és erről mondunk véleményt, ehhez írunk javaslatot, ezzel kapcsolatban érvelünk, próbáljuk hallatni a hangunkat. Tudom,hogy nem kell minden ilyen "tanácsot" megfogadni, nem is szabad, de mindegyiket meg kell vizsgálni, mindegyiknek lehet szentelni 1 percet. Pláne ha sok van... (mint említetted) Ha sok ilyen van, akkor óhatatlanul meg kell fogadni néhányat.Én úgy hiszem, hogy elmondtam/leírtam amit akartam. Lehet, hogy van benne helyesírási hiba, de hát eddig sem voltam és ez után sem leszek tökéletes. A szabályrendszerrel kapcsolatos beszélgetés folyhat tovább a megkezdett mederben, mert mint látod érdeklődés az van irányába, és még ha úgy is tűnt volna hogy kicsap a moderálható medréből, próbáltalak és most is biztosítalak, hogy itt nem indulatból megy a kommunikáció. Köszönöm, hogy végig olvastad.Köszönöm, hogy végig olvastátok.Más egyéb nem lévén, várom a szombatot.
|
|
Agnus
Fórumlakó
Lumina Cornu
Agnus atya
|
Post by Agnus on Apr 1, 2008 11:22:07 GMT 2
Üdv! Telefonon mindent tisztáztunk Damával és szinte teljes egyetértésben váltunk el! Asszem, hogy Õ egy kicsit bõvebben kifejti majd a beszélgetést! Tisztelettel: Agnus ui.: Elnézést a helyesírási hibákért, de olykor, csak 1-2 perce van az embernek, hogy válaszoljon, 1-1 ellopott munkahelyi szünetben...
|
|
|
Post by < D > on Apr 1, 2008 14:05:40 GMT 2
Sértődés - nincs és nem is volt, ezt tisztázva lett. Címerek - ők így csinálták, ez ennyi. Én kifejtettem fentebb a szubjektív véleményem. ...és talán túl nagy fenék lett neki kerítve. Agnus, mondta, hogy kíváncsi és meg fogja nézni a munkáimat. Lándzsa - egyre valószínűbb a változtatás, személyesen fog intézkedni. a 180 cm es méretet már mind a ketten jónak érezzük. Én a 2 méterrel is ki vagyok békülve, de kompromisszum kész vagyok(gyunk talán ). Remélem, hogy történik ebben változás. Íjjak: majd meglátjuk szombaton, állítólag PVC csőből könnyű, olcsó íj van. Agnus még nem látta. Dobó fegyver van csak én elsiklottam felette. A fentebbi posztban nem szándékoztam kioktató lenni, de szerettem volna minden félreértéstől mentesen közölni a véleményem. A telefonbeszélgetésben, Agnus felhívta a figyelmem a mágiarendszer gyökeres egyszerűsödésére is, szóval nem arra kell számítani amit Presbiter belinkelt. Mennyi az íjjak sebzése? Mint egy kétkezes fegyveré?
|
|
|
Post by < D > on Apr 2, 2008 10:32:57 GMT 2
A telefon beszélgetés után, rájöttem mi a nézetkülönbségek oka.
Mi liveos csapat vagyunk inkább mint szeepjátékos társaság, azért a hadijátékok (valóságosabb harc) szemszögéből közelítjük meg a harcrendszert. Mígy a LUmina Cornu a magus világához szorosan ragaszkodva, a könyvekből vett szabályokat igyekszik leképezni, módosítani úgy hogy az a valósághoz igyekezzék megfelelni. Ebből adódik, hogy sokszor ott is szabályrendszer keze van ahol elméletileg nem igazán van apelláta. Agnus elmondta, hogy hosszú délutánokat töltöttek tanácskozással, hogy a könyvekben szereplő értékeket, pontokat valami mód (gondolom osztotak szoroztak, gyököt vontak, deriváltak) olyan formára hozzák ami hasonlít egy élő harchoz.
Ez a két féle megközelítés vezet oda, hogy nem ugyanoda jutunk, ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen is a jó "live" harci szabályrendszer. A rendszer azt mondta, hogy megfelelő pontértékekkel lehet mahinálni, aki képzettebb, jobb annak több pont van, akinek nincs az gyengebb - így gyorsan eleshet a harctéren. Mi nem ehhez szoktunk, sok esetben, oylna ésszerű szabályokat, és megfontolásokat láttunk eddigi játékaink során, amiket elfogadtunk, mert mind rendes edzéseinken, mind hagyományörző edzéseinken (itt külön kiemelve az íjász edzést) láttuk, hogy bizonyos dolgokat nagyon nehezen (nyakatekert módon) lehet szabályrendszerbe illeszteni.
|
|
ducky
Fórumlakó
Tag - Szeged
http://lancing.atw.hu
|
Post by ducky on Apr 4, 2008 11:02:35 GMT 2
Ijak: felkeltette az erdeklodesemet ez a kategoria... Nem ertek en semmihez, csak a lancozashoz, de azert ocsemek reven van egy kis ralatasom a temara... Szoval...ha egy ij 5 fontos, es tenyleg 5 fontoskent hasznaljuk, ami annyit tesz hogy allhoz huzzuk es nem fulhoz vagy tovabb...akkor 45 fokos szogben love is maximum 40 meter...de ez mar nagyon maximum.... Ha 150 meterre szeretnenk elloni, akkor legalabb 20 fontos ij kell...ami live-on mar veszelyes, lottek mar szemen vele... Viszont ha 22. szazadi anyagokbol egy uber rugalmas de csak 5 fontos ijat keszitunk, akkor elofordulhat hogy elmegy 150 meterre, 45 fokos szogben, de abba bele se merek gondolni hogy ha ez a vesszo livos (burkolt) akkor mekkora a fej sulya es becsapodasor ez mekkora energiat ad at...veszelyes... Osszessegeben live-on csak jelkepes szerepe van egy ijnak mert ha ugy hasznaljuk mint kene, es olyan mint amilyennek kene lennie akkor veszelyes, azt pedig nem akarjuk... (vagyis en akarom de nem szabad... )
|
|
|
Post by Vivax on Apr 4, 2008 16:38:54 GMT 2
Sziasztok! Bocs, hogy belekotyogok, de nem mehettem el szó nélkül az íj téma mellett! Engedjétek meg nekem, hogy kifejtsem az álláspontomat a témában! 5 fontos íj (mert az íj fontos fegyver ): borzasztóan kíváncsi vagyok arra a PVC íjra! Milyen módon jön ki a 40-50 méteres lőtáv. Nekem egy 45 fontos vadászreflex íjam van, és nem tartom magamat elveszettnek, ha használnom kell, de még ezzel sem nagyon lövök 40-50 méternél messzebb. Természetesen effektív lőtávról beszélek, és nem arról mikor az ideális szögbe állítva távol lövök. Ez is le lett tesztelve, 160-180 lépésnyi távolságra szállt a vessző. Vagy a távolságot méritek fel rosszul (amúgy a helyes távolságfelmérést oktatják az íjászaton), vagy azaz 5 font nem 5 font. Vagy esetleg erős hátszelet kapott...bocs a szarkazmusért! Bizonyára értitek, miért vagyok szkeptikus. Természetesen értem én, hogy ez a játékosok védelmében lett így lefaragva, de véleményem szerint inkább hanyagoljuk az íjat. Kicsit idétlennek tartom, ahogy Béla az elf íjász 5 méterről a két lovag mögül ballisztikus ívben mellbe lő valakit... Mindazonáltal amennyiben eljutok a Lumina live-ra (ami feltette szándékom) elfogadom a dolgot, mert a szervezők szabják meg a feltételeket. 150-es lándzsát a népek: személy szerint nem szeretem, mert én igazán rövid fegyverekkel szoktam harcolni...gondolom, nem kell ecsetelnem mennyire vagyon nehéz dolgom Aki viszont ért a használatához tudja, hogy ez "csöppet" pici, mert elveszik az előnye. De látom, hogy e téren már megindultak a tárgyalások...nem is akarok többet hozzá fűzni! Egy szabályrendszer mind felett: véleményem nagyban egyezik Presbiter idevágó lommentjével. Ezen szerintem nem érdemes vitázni. Mi is használtunk fel más rendszerből vett dolgokat, ezeket ált. megbeszéltük az azt először posztolókkal. Nálunk fent is van az oldalon, hogy aki használni akarja az szóljon, aztán viheti! Az ÉSZKöz is ezt próbálja képviselni...vagy mifene! Bocsánat még egyszer, hogy kibicként ideröfögtem, remélem elnézitek! Jó készülődést! Vivax
|
|
Vivax
Fórumtanonc
|
Post by Vivax on Apr 4, 2008 16:43:05 GMT 2
Bocsánat...nem elég, hogy belekotyogok, még rosszul is csinálom...ehhh elfelejtettem bejelentkezni!
|
|
|
Post by < D > on Apr 16, 2008 6:56:21 GMT 2
Hamarosan jön a fejlesztett szabályrendszer a Lumina Live-val kapcsolatban.az új verzió (2.2) már tartalmazni fogja az általunk felvetett ötletek azon részét ami elfogadásra kerül. Viszont bennem felmerült egy kérdés:a vértekkel kapcsolatba. A társaim, aki közül hárman el is jöttek a találkozóra (de én magam is) picit meglepődtünk, jóllehet én akkor már biztosan olvastam a vértszabályokat. Egészen pontosan arról van szó, hogy ha valaki beleöl néhány tucat ( !) munkaórát, és elkészít egy hagyományokhoz közeli láncinget, ( ami megfelelne akár egy multidéző fellépésen) akkor az semmivel sincs jutalmazva abban az esetben ha elviszi livera. ( és persze hordja , nem elég elvinni, és kitenni a sátor elé ) De ha valaki, rászán erre 2 délutánt, és kartondobozokból összeragasztóz magának egy vértet, akkor plusz pontot is szerezhet. Én értem az elképzelést, miszerint a vértek legyenek nagyok, "otrombák" nehézkesek, gátolják a mozgást, de az életben ez nincs így, és nem is nagyon volt. egy harcos, egy lovag sosem vett fel olyan vértet amiben nem tud mozogni, mert akkor abban hal meg. A szerepjáték pedig valahol a valóság lekövetése, természetesen jóval egyszerűbb szabályok, és kissé idealizált körülmények figyelembe vételével.Várom az ezzel kapcsolatos reakciókat.
|
|
Csubi
Fórumnemes
Tag - Szeged
B?bita
|
Post by Csubi on Apr 16, 2008 13:43:23 GMT 2
Vértek: MAGUS-os ökörség ...
|
|
GuZ
Fórumnemes
Tag - Szeged
|
Post by GuZ on Apr 16, 2008 15:28:26 GMT 2
azzal egyetértek, hogy a láncing közepesvértnek számít egy 3 szintü vértrendszerben, de a 3 szint szerintem sok egy live-on (néha még a 2 is) a vérteket egy live-on szószerint súly alapján kéne besorolni elsösorban, tehát egy 15kg-os acél láncing ne kapjon ugyanolyan elönyöket, mint egy 2 kg-os aluminium
|
|
Ceta
Administrator
Tag - Szeged
|
Post by Ceta on Apr 16, 2008 17:08:36 GMT 2
szoval az nem kidolgozott ha megyek egy combközépig érõ husszúujjas láncingben,csuklyával, és egy valamennyire autentikus övvel? de az igen ha többréteg kartont 1másra ragasztva vlmi kis formát beleviszek és temperával vagy zsírrkétával kiszinezem? szerintem GuZnak igaza van
|
|
Gyümi
Fórumfõmester
Tag - Szeged
|
Post by Gyümi on Apr 16, 2008 22:19:36 GMT 2
Mondjuk ebbe bele tartozik a kikötés is, hogy pl nehéz vértnél komolyan korlátozza a mozgást. /szerintem egy teljes láncingnél többre nem nagyon lehet számítani/ Ami ilyen szempontból teljes vért lehet még, az a plate, de ilyennel nem igazán rohangálnak liveokra. /legalábbis én még nem láttam/ A súly szerinti osztás nekem tetszene. Ceta, ha ezt megcsinálod HL-en páros lábbal leszel tökön rúgva minden tag által.
|
|
Ceta
Administrator
Tag - Szeged
|
Post by Ceta on Apr 16, 2008 22:21:19 GMT 2
a karton papirost?
|
|
Gyümi
Fórumfõmester
Tag - Szeged
|
Post by Gyümi on Apr 16, 2008 22:23:42 GMT 2
Jah :-D
|
|
Ceta
Administrator
Tag - Szeged
|
Post by Ceta on Apr 16, 2008 22:24:20 GMT 2
pedig már van 1-2 ötletem
|
|
|
Post by < D > on Apr 17, 2008 7:16:58 GMT 2
Gyümi: a ah H.L. jelenlegi szervezői megengedik a szabályaikban akkor Ceta nyugodtan jö9het olyan vértben. ..és nem támogatom a tökön rúgást!
GuZ: igazad van, minden kép több, vagy más szempont figyelembe vétele a célravezető, diplomatikus és jó dolog szerintem is. vért súlya és kidolgozottsága - ez már egy jobb szempont együttes, mit csak a súly.
Darken Rahl: Légyszíves ne itt éld ki a M.a.g.u.s. iránti utálatodat, megvetésedet. (mivel máshol is megteheted, és meg is teszed) Én is kissé belefáradtam a játékkal kapcsolatos vitákba, és tavaly felhagytam a rendszerfejlesztéssel is. Egyszerűen túl sok a vitás kérdés, de ennek ellenére, nagyon sok kellemes napot köszönhetek ennek a játéknak, és szép emlékeim vannak róla. (másnak is, sőt másnak még több)
Összeségébe nem rossz eg karonpapír-vért, mert nagyon gyorsan jó dolgokat lehet kihozni belõle, cska kkor amértéken kell lehet állítani, tehét fém mértet nem engedni.
|
|
Presbiter
Administrator
A Szegedi Rendház Vezetője
|
Post by Presbiter on Apr 17, 2008 13:46:07 GMT 2
<OFF> OK, Dama, én tudom, hogy belefáradtál a rendszerek körüli vitába, de akkor ne Te gerjeszd a vitát, meg a flémet! A kartonvértekről nekem nincs jó véleményem, de ezeket nem emócióból fogalmaznám meg, hanem objektívan: - nehéz jól kinéző, nem nagyon gagyi kartonvértet csinálni - nem elég tartós, könnyen szétmehet sima használatban is - esetenként hamis biztosnágérzetet/bátorságot ad, pedig csak minimálisan véd - esőt, nedvességet rosszul viseli. +könnyű, relatíve gyorsan elkészíthető, olcsó Abban igaza van Damának, hogy a használatáról majd a szabálykönyv dönt, viszont ha (nálunk) annak készítésében Gyümi is közreműködő akkor hovatovább bennfentes üzenet a fenékbebillentés, ami nyilván képletes volt. Csaba megjegyezte, ami eddig is nyilvánvaló volt, hogy a hibák egy része a MAGUS és persze általában a szerepjáték rendszerek "realitásérzékéből" ered, ez szerintem még nem valamiféle negatív kampány, nem kell túlreagálni, peace! Azt nagy butaságnak tartanám, hogy ha engedélyezik egy játékon a kartonvérteket, akkor ezért tiltsák ki a fémeket, ha egyáltalán jól értelmeztem a felvetést. A kilóra történő vértbesorolás lényegét megértem, de nem tartom jól leszabályozhatónak, vagy kifejezetten jó megoldásnak. Ha szervezők nagyon igyekeznek korrektedni, akkor kössék ki, hogy a láncing az acélalapú láncing, a bőrvért steppelt bőr, vagy műbőr, stb. Ezen lehet engedni, vagy szigorítani, de a hátmra kötött 8 kilós ólomdarab( na jó, egy bőrmellényre van rakva) azért nem egyenrangú viselet egy láncinggel. Ne felejtsük el, hogy ez játék! Presbiter
|
|