Presbiter
Administrator
A Szegedi Rendház Vezetője
|
Post by Presbiter on Nov 5, 2007 17:54:42 GMT 2
Szivárványszínû ruhákba öltöztek a vikingek2007. november 5. Téves lehet a vikingekrõl kialakult közhiedelem, miszerint primitív, állatbõrbe bujtatott vademberek voltak - állítja Annika Larsson, az Uppsalai Egyetem régésze, aki Birka, az õsi viking város feltárásakor talált textilmaradványok tanulmányozására alapozza véleményét. Birka az elsõ svéd város, amely a 8. században épült Björkö szigetén és több mint ezer lakost számlált. A leletek tanúsága szerint a vikingek szerették a színpompás viseletet, "hippisen" öltözködtek, legalábbis erre utal a vörös selyemmaradványok sokasága. A korabeli öltözéket szalagok és gyöngyök díszítették - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapján. A leletek arról is árulkodnak, hogyan hatott a vikingek viseletére a keresztény misszionáriusok megjelenése, akik 829 körül tûntek fel a városban. Ekkortól viseletük sokkal egyszerûbbé, puritánabbá vált. A régész szerint a textilmaradványok tanulmányozása nem csupán a vikingek divatjáról szolgáltat adatokat, de arról is sok mindent elárul, hogyan tértek át a kereszténységre. Forrás:(Múlt-kor/MTI) Mondjuk az szerintem eddig is TV játékfilmekbõl vett elõítélet volt, hogy a vikingek állatbõrbe bújt koszos barbárok voltak. Már a pajzsok sokféle színe és fantáziadús festése is sokat elárul. Igaz, ez a hippi-viking szóhasználat se szerencsés... -Presbiter
|
|
|
Post by < D > on Nov 5, 2007 18:21:18 GMT 2
Ők a legjobbak ... csak ne szennyezték volna el Haithabut... Ha a rómaiaktól megszerzik, az orvostudományt, akkor még ma is a legjobbak lennének. Egyébként, egy-két vikingekről szóló könyvet is megnéztem a postod után, és a kiadványokban mindehol, szép " színes" (de semmiképpen sem, összesfércelt marhabőrt), kelméket, szőtteseket viselnek.
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on Nov 5, 2007 19:24:56 GMT 2
Haithabu, Haithabu, gondolkoztam, hogy mi is akar ez lenni, amíg ki nem derült, hogy a számomra Hedeby néven ismert településrõl van szó. De azt továbbra se értem ám, hogy miért "szennyezték el" a vikingek? Valamikor 1100 táján már ki is halt a kereskedõváros (ami mondjuk tényleg kicsit koszos volt - az arab utazók szerint), és a XX. századig nem is nagyon háborgatták. Fejtsd meg, kérlek! Presbiter
|
|
|
Post by < D > on Nov 7, 2007 9:47:50 GMT 2
Húzós ez a hét. sajnálom, még nem tudtam felirni ide ezt a hosszabb lélegzetvételû postot. ami késik ..., sietek. Ylmorék biztos "viking-hagyományőriznének" ezzel a hippivel. ...szerintem vicces-nevetséges. Méééért kellett, felhíívnod ráá a figyelmem!
|
|
|
Post by fenyx on Nov 8, 2007 18:11:28 GMT 2
Egy érdekes és informatív cikk: Női Lovagrendek. A személyes kedvencem az első, a Bárd rendje, meg a kialakulásuk Esetleges igény(ek) esetén magyar szemelvényezés megoldható
|
|
|
Post by < D > on Nov 8, 2007 19:29:02 GMT 2
Haithabu egy viking kereskedő város volt, szinte a mai dánia "torkán". Jelentős kereskedelmi központ volt.
további szép napot
|
|
|
Post by fenyx on Nov 8, 2007 22:05:11 GMT 2
Akkor már csak 1 kérdés maradt (továbbra is): miért szennyezték? (ugyanis az hogy Haithabu egy viking kereskedő város volt, stb... az kiderül a Presbi által linkelt wiki oldalból is)
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on Nov 8, 2007 22:07:08 GMT 2
Fenyx: köszi a cikket, szerintem is érdekes, ha van egy kis idõd, tényleg fordíthatnál belõle, könyvtárba is kitehetnénk, meg több emberhez eljutna. Lehet, hogy butaság, de a "Hatchet" az nem balta/fejsze inkább? Bárdnak az "axe"-t szokták fordítani, de akárhogyis, mindenképpen igazi amazon lovagrend, veszedelmes névvel!
Presbiter
|
|
Csubi
Fórumnemes
Tag - Szeged
B?bita
|
Post by Csubi on Nov 8, 2007 22:32:36 GMT 2
Erről az elszennyeződős dologról olvastam valahol, hogy állítólag egy idő után annyira feltöltődött a kikötő a hulladékkal, hogy a hajózás szinte lehetetlenné vált. Nem tudom mennyi ennek a valóságalapja, de olvastam valahol az tuti, ha eszembe jut hogy honnan akkor beírom. Megvan a forrás: Mi micsoda? A vikingek Sőt: rengeteg fésűt is találtak, ami arra lehet bizonyíték, hogy az akkoriban élők sokat szenvedtek a tetvektől
|
|
|
Post by fenyx on Nov 8, 2007 22:42:36 GMT 2
Ah így már érthető, köszi. Érdekes belegondolni, hogy a "természetközelinek" gondolt (hangsúlyozom közgondolkodásban) középkori (és környéki) ember (pláne a vikingek) is képes volt ilyen mértékű környezet szennyezésre.
|
|
|
Post by < D > on Nov 9, 2007 11:39:33 GMT 2
Na akkor ez megy nélkülem is. Eredményes utánajárást.
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on Nov 9, 2007 13:22:25 GMT 2
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on Nov 9, 2007 13:30:32 GMT 2
Éltem moderátori jogommal, megvágtam néhány postot, köztük a sajátomat is, hogy jobban a témánál maradjunk. Probléma esetén: PM.
Presbiter
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on Nov 9, 2007 13:38:56 GMT 2
Annyiban azért szerencsésebb volt a dolog, hogy zömében szerves hulladékkal kellett feltöltsék az öblöt, ami jó esetben hosszú évek alatt lebomlik. A bomlás, meg torlódó szemét persze azért így is felborítja a víz bio-egyensúlyát, így az mocsarasodni kezd, ami tényleg hajózhatatlanná tehet egy partszakaszt, a betegségekrõl és a bûzrõl nem is szólva. A mocsár viszont oxigénhiányos közeg, ami jól konzervál, így van lehetõség, hogy ép faszerkezeteket találjanak a régészek. Ami akkor átok volt a lakosoknak, az most áldás a kutatóknak, ilyen ez... (a mi korunkat tanulmányozóknak lesz bõven leletük Tesco-nejlonszatyorból, meg Colás mûanyag palackból, még 5000 év múlva is )
|
|
|
Post by Avaaris L'Rathyen on Nov 22, 2007 16:46:27 GMT 2
Fenix Női lovagrendek-es cikkjével fentarásaim vannak... A szerző nem említi a forrásokat, hogy ezen megállapításait mire is alapozza valójában! Ennyi erővel mese is lehet az egész. Honnan származik ez a cikk?
|
|
|
Post by fenyx on Nov 22, 2007 17:07:18 GMT 2
Nekem hitelesnek tűnik az oldal és korrektnek (a legtöbb .org oldal felé érzek némi tiszteletet) De ha kételyedi vannak sztem kérdezd meg a szerzőt:
|
|
|
Post by Avaaris L'Rathyen on Nov 27, 2007 13:21:50 GMT 2
Nos, a szerzőnek küldtem egy emilt, majd meglátjuk mit válaszol... Mindenesetre megkérdeztem egyik tanáromat, akinek a lovagrendek kutatása a szakterülete, és ő azt mondta, hogy önálló női lovagrend nem létezett. Legfeljebb a Johanniták egy női ágára gondolhatunk, akik rendelkeztek ugyan saját rendházakkal, és szabályzattal, de a hadszintéren nem szerepeltek (és ez az ág tényleg az Ibér félszigeten volt jelen). Továbbá a templomosoknak volt egyfajta női elágazása, de ezek szorosan kötődtek a rendhez, és a rend férfi tagjainak ápolása volt a feladatuk.
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on Nov 27, 2007 13:37:58 GMT 2
Ha tényleg ez a szakterülete, akkor sokat segíthetne nekünk. Publikációkat, kész kutatási anyagokat szívesen fogadnánk, esetleg közölnénk is, természetesen jelezve, hogy ki készítette. Mennyire nyitott, hogy esetleg elõadást tartson ha van érdeklõdés, vagy hogy szaktanácsadóként segítségünkre legyen?
Presbiter
ui: várom a szerzõ válaszát, kíváncsi vagyok mostmár a végkifejletre. Fenyx, ha van kedved (és idõd) még néhány mondatos összegzést tehetnél fel magyarul.
|
|
|
Post by fenyx on Nov 27, 2007 14:54:57 GMT 2
Egyelőre én is megvárom, hogy mit válaszol a koma Avaaris-nak, ha kiderül h vmi teljesen légből kapott (erősen kétlem ) akkor hanyagolom. Ha normális akkor természetesen. Presbi: merjünk nagyot álmodni?
|
|
Presbiter
Administrator
|
Post by Presbiter on Nov 27, 2007 23:18:45 GMT 2
Nem hiszem, hogy olyan nagy álom lenne, ha tényleg érdeklõdik és a komolyan veszi, hogy tanárként tanítani szeretné az embereket, ráadásul a témára fogékony embereket. Ha pedig van olyan írott anyaga, amit átad nekünk közlésre, pontosabban a saját továbbképzésünkre, akkor azt sem látom képtelenségnek, hogy ez a Könyvtár vagy a belsõ oldalak része legyen. Az is nagy segítség, ha "csak" ilyen kérdésekben szaktanácsot, támpontokat ad, vagy éppen hiteles olvasnivalót ajánl...
Én örülnék ilyesminek, szerintem te (ti) is, nem?
Presbiter
|
|