Sorex
Fórumnemes
This is SPARTA!!
|
Post by Sorex on Aug 14, 2005 20:43:00 GMT 2
Én is gondoltam rá hogy lassú lesz bár ennek két értelme is van 1. Lassan lehet vele újratölteni... 2. Lassan száll a vesső és így könnyedén kivédhető... A lassan repülő vesső ellen max azt tudom tenni hogy kicsit erőstekrajta vagy ilyesmi... A lassú újratöltésen is gondolkoztam és rájöttem hogy tényleg elég lassan lehet és egy gyorstüzelő számszeríj(repeating crossbow) lehetne a megoldás bár azt mégúgy nem látom át mint a síma számszeríjat... Tehát a célom egy normál számszeríj utána próba s majd egy gyorstüzelő...
|
|
Ylmor Velius
Szörnyeteg
Fel?vezett Tag - Szeged
K?k?ny Mester
|
Post by Ylmor Velius on Aug 14, 2005 20:51:30 GMT 2
nos amint látom te is látod ( ) a szamszer íjnak szinte csak a haátrányát tugyuk fel sorolni ki váncsian várok egy pár elönyt... Üdv: Ylmor
|
|
Sorex
Fórumnemes
This is SPARTA!!
|
Post by Sorex on Aug 14, 2005 20:55:19 GMT 2
Itt egy: Könnyedén egy mozdolattal a hátamra varázsolom ha teszek rá egy pántot és akkor elő a kardal és GLÓRIA!!! Míg egy íjal ez egy kisit macerásabb hogy hova teszed mert ha a válladra akasztod akkor az akadályoz ha eldobod az igencsak hát érdekes meg "meg is sérülhet"
|
|
Ylmor Velius
Szörnyeteg
Fel?vezett Tag - Szeged
K?k?ny Mester
|
Post by Ylmor Velius on Aug 14, 2005 21:00:40 GMT 2
jo van nyertél legyen számszeríjad szerintem az tök jo ;D Üdv: Ylmor
|
|
Sorex
Fórumnemes
This is SPARTA!!
|
Post by Sorex on Aug 14, 2005 21:02:01 GMT 2
Naugye!!! Tudtam hogy megtörsz... Hahaha... Na végülis mostmár érdekelnének az íj előnyei...
|
|
Ylmor Velius
Szörnyeteg
Fel?vezett Tag - Szeged
K?k?ny Mester
|
Post by Ylmor Velius on Aug 14, 2005 21:03:16 GMT 2
lol! kérdezd a bátyádat
|
|
|
Post by Lilian Frowin on Aug 14, 2005 21:47:11 GMT 2
Ylmor: nyaralásunk alatt tartottunk 1 kis "bemutatót" és barátaink közül egy páran kedved kaptak egy edzés megtekintéséhez. De csupán névrokonaid, nyugi! ;D Lilián
|
|
Presbiter
Administrator
A Szegedi Rendház Vezetője
|
Post by Presbiter on Aug 14, 2005 23:46:12 GMT 2
Üdv:
A számszeríj bizonyos tekintetben óriási elõrelépés volt a hagyományos íjakkal szemben. A legfontosabb ilyen érv, hogy sokkal kevesebb tanulással és tehetséggel is lehetett eredményesen használni. A kihúzás ugye mindig ugyanakkora, a célzás alatt a kéz nincs terhelés alatt, a vesszõ (illetve számszeríjnál lövedék) röppályája laposabb, az oldásnál nincsenek emberi hibák. A kezdetleges célzókészülékrõl pedig még szó sem esett, bár azok nem voltak túl hatékonyak. A felhasznált anyagokat nem kellett annyira alaposan összeválogatni, mivel ugyan az nyilpuska bonyolultabb szerkezet, de nem annyira érzékeny a beépített anyagok minõségére, mint pl. a klasszikus longbow, vagy a kompozit íjak. Így nagy tömegben is könnyebb volt elõállítani. Az ismert tény, hogy fõleg a nehéz számszeríjak átütõ erõben messze felülmúlták a hagyományos társaikat, amire a páncélok fejlõdése miatt szükség is volt. A lõtávolság ugyan nem lett nagyobb, de a számszeríj jellegzetesen ostrom- és várvédõ fegyver volt, ott pedig nem kellett hatalmas nyílt tereket átlõni, és a lõgyorsaság sem volt annyira kritikus tényezõ, mert az ellenfél nem szaladt el. Az átütõ erõ természetesen a mi esetünkben nem sokat számít, a gyártás pedig (egyedi darab lévén) éppenséggel körülményesebb, mint a sima íjaké. A lövések közötti sebesség valóban kisebb lesz, de mivel nem csigás szerkezetrõl lesz szó, ezért annyira nem számottevõ a különbség, csak nagyobb körültekintést igényel a töltés. A lövedék sebessége nem kell kisebb legyen, mert maga a lövedék is kisebb, ezért ugyanazon erejû lövésnél éppenhogy nem lesz lassabb a számszeríj lövedéke.
A gyorstüzelõ fegyvert nem javasolnám, mert mûködés közben egyszer láttam ilyet, nem volt túl megbízható, és kicsiny volt az ereje is. Történelmileg inkább csak kuriózum volt, a szerkezeti bonyolultsága pedig szerintem nem éri meg a fáradtságot, akkor inkább egy IGAZI sima számszeríj, amit hadijátékon ugyan nem, de pl. bemutatón, gyakorláson, edzésen kitünõen lehet használni. Természetesen céllövészetre gondolok... Üdv: Presbiter
|
|
|
Post by Gul Dukat on Aug 15, 2005 0:31:40 GMT 2
Üdv!
Egy konkrét pédát szeretnék felhozni , bizonyítván a nyílpuska hatékonyságát. Egy erõsebb fajta nyílpuska páncélszúró vesszõvel képes átvinni egy szurokkal teli vödröt. Noh erre példul sok lõfegyver sem képes. Az a gond ,hogy az ilyen erõs számszeríjak felajzásához külön eszköz szükségeltetik. Ez lassítja a töltést.. Mondjuk én láttam már gyakorlott számszeríjászt egy ilyen szép darab fegyvert 3 másodperc alatt újratölteni a tavlyi palotajátékokon. A Másik fórumon meg azért erõltettem a fémes dolgot ,mert szerintem jó buli lenne részt venni a mûsorban..nekem idén volt benne részem. És tény ,hogy sok minden kell hozzá ..de megoldható.
|
|
|
Post by fenyx on Aug 15, 2005 14:55:03 GMT 2
Számomra a legnagyobb előny, amit Presbi is felsorolt, hogy nincs stressz a célzó kézen amikor fel van húzva. Ily módon lehetővé tesz egy megfontolt precíz célzást is, de azt is, hogy az ember akkor is gyorsan lőhessen vele ha meglepik (igaz, csak 1et, de aztán jöhet a vállszíj, meg a kard )
|
|
|
Post by drachnus on Aug 15, 2005 16:40:59 GMT 2
megtudnátok mondani hogyan kell íjvesszőt csinálni h jó legyen
|
|
Lotus
Fórumnemes
Fel?vezett Tag - Szeged
yumi - a csapat tengerimalaca
|
Post by Lotus on Aug 15, 2005 18:41:30 GMT 2
nyílvesszõ... egy kb 70 cm ( a huzáshoszzodtól függ) hosszu favesszõ eelejére tekerj szikszalaggal polfoamot, lehetõleg a legelejére több rétegben, a fokozott biztonság érdekében. ennyi is az alap. ha akrsz, ragaszthatsz rá nockot, amit tescóban 100ftért vehetsz, (íjász botlban 30-40 ft, de ilyen nincs Szegeden), és azzal könynben rapttan a vége az idegre. de ehez azt a végét ki kell hegyezned, pl egy ceruza hegyezõvel. röviden tömören ennyi:) sztem a toll felesleges, hisz iylen jétkon könnyen elvész, eltörik, és a kezdetleges ijak 100x több hibát okoznak a lövésben, mint amennyit a tollazat "korrigál"...
|
|
Lotus
Fórumnemes
Fel?vezett Tag - Szeged
|
Post by Lotus on Aug 15, 2005 20:26:52 GMT 2
vicces hogy itt beszélünk a fegyverekről, a neki szánt topikban meg vitázunK:) mind1 számszeríj: Sorex ahogy beszélgettem vele, egy elég alap, egyszerű fajtát akar készíteni, amely pont ennél fogva úgy érzem hogy biztonságos. igen én is ugy érzem hogy pont ezért jó, meg mert könnnyeb vele mozogni. én mint normál íjász ahoz szoktam hogy az íj megfeszítése után szigoruan tilos akár egy fél lépst is tenni, ezért a célzás közbwen való gyaloglás mögöttetek igen nehéz.. főleg hogy ugye teljesen oldalazva kell menni. ez a számszeríjnál nem akadály. ennek elleénre én biztos enm fogok áttérni rá, mert a betültés miatt ugy is 2 kezet igényel, és igy is lassu, nomeg nekem az íjászat a nehézségeivel és a szépségeivel együtt tetszik ennyire:) íj: látnátok most. szerintem nagyon jól néz ki, és kb olyan erős mint volt, hát még milyen lenne ah enm tört volna el. ettől függetlenől hazsnálható. ylmor: természetes hogy azt csinálsz az íjaddla amit akarsz! te modnatd nekem mikor megvettők hogy te is akarsz rá szarvakat. természetesen emghajtpm fejem döntésed előtt, hisz pont igy voltam én is az én első ilyen fa íjjammal.
|
|
Ylmor Velius
Szörnyeteg
Fel?vezett Tag - Szeged
K?k?ny Mester
|
Post by Ylmor Velius on Aug 16, 2005 18:31:40 GMT 2
de nekem ez nem az elsö
|
|
|
Post by Eassk Astos on Aug 17, 2005 20:54:41 GMT 2
Boldog Születésnapot Teraflare!!! Domou Arigatou! A cicákkal kapcsolatban annyit hogy egy nõstény macskát kb 3000 forintért ivartalanítanak, így nem lesz gond a késõbbi kelletlen utánpótlással (mi minden macskánkat megmûtettük, de így sem fogyunk ki belõlük ;D )
|
|
Sorex
Fórumnemes
This is SPARTA!!
|
Post by Sorex on Aug 18, 2005 13:45:03 GMT 2
Jajj ne!!! Esik az esõ... Remélem azért jó lesz az edzés...
|
|
Uwel
Fórumnemes
Tag - Szeged
A bossz? hidegen a legjobb
|
Post by Uwel on Aug 18, 2005 14:36:11 GMT 2
Üdv. mindenkinek Ami az én véleményem a számszeríjról az az hogy a meglepetés lehet a legnagyobb ereje mondjuk egy játékon. De ha másra nem lene jó csak zavarásra akkor is megéri feltéve ha van ott más aki ki tudja hasztnálni. Lesz ma edzés vagy csak fegyvereket javítunk? PP Lordnak van egy fél kész számszer íjja azt be lehetne fejezni. Ja Ti PP Lordot Petinek hívjátok Sokat gondolkoztam azon hogy szívesen segitenék a fordítások ban csak nincs rá idöm. Ahogy elindûl a suli tudok segíteni szívesen benne. Sokszor estt szó róla hogy lesz szeptenberbe ûberlive az mikor lesz?
|
|
Lotus
Fórumnemes
Fel?vezett Tag - Szeged
|
Post by Lotus on Aug 18, 2005 15:03:08 GMT 2
az nem überlive hanem Kelta Hadijáték lesz. más: sajnos ugy néz ki hogy a mai edzésen csak Sorex figja képvselni klánunkat:)))... ahogy ismerem, nem valószinu hogy kicipeli a nagy táskát, igy valszeg a törött csodámat:) sem látjátok meg... ami szomurásgom fokozza hogy jövőhéten sem leszek... viszont utána.. ...
|
|
Uwel
Fórumnemes
Tag - Szeged
A bossz? hidegen a legjobb
|
Post by Uwel on Aug 18, 2005 15:06:17 GMT 2
mia a kelta játék és az überlive között?
|
|
Sorex
Fórumnemes
This is SPARTA!!
|
Post by Sorex on Aug 18, 2005 15:49:02 GMT 2
Között? Gondolom a különbségre gondoltál... Én nem voltam sem Keltán sem überlivon viszont sokat beszélgettünk róla... Például más a helyszín, más a szabályrendszer, mások a résztvevõk...
|
|